ŠTO JE KIROPRAKTIKA

PRIRODNA METODA LIJEČENJA BEZ LIJEKOVA I NJIHOVIH NUSPOJAVA

Kiropraktika je metoda liječenja obradom kralježaka i ostalih zglobova koštanog sustava koji su izgubili prirodan položaj i funkciju. Posljedica te nepravilnosti je ometanje rada živaca, pojedinih organa i žlijezda.

Grčki filozof i liječnik Hippokrat bio je pobornik manipulacije kralježnice. Vjerovao je da samo priroda može iscjeljivati, a da je dužnost liječnika otkloniti prepreke koje ometaju proces iscjeljivanja.
Od tada do danas kiropraktika je postala treća zdravstvena grana po veličini ili zastupljenosti, odmah iza liječnika opće medicine i stomatologije. U zemljama u kojima je kiropraktika zakonom regulirana, spada u primarnu zdravstvenu zaštitu i djeluje samostalno.

Kako djeluje kiropraktika?

Kiropraktika promovira zdravlje fokusirajući se na važnosti normalnog funkcioniranja nervnog sustava u ljudskom tijelu. Nervni sustav čine mozak i nervi koji se protežu duž kralježnice i iz nje se granaju prema svim dijelovima našeg tijela.
Preko nervnog sustava mozak komunicira sa svim organima u tijelu. I najmanja iritacija nervnog sustava može smanjiti funkciju i uzrokovati smetnje pojedinih organa i žlijezda.

Ukoliko pati naša kralježnica pati i cijelo naše tijelo.

Je li je kiropraktika sigurna?

Znanstveno je dokazano da je kiropraktika apsolutno sigurna kada to obavlja stručna osoba, doktor kiropraktike. Kiropraktičko obrazovanje traje četiri do šest godina, ovisno o prijašnjem obrazovanju. Studij kiropraktike je vrlo sličan studiju klasične medicine. Fokus studija je na anatomiji, fiziologiji, patologiji, biomehanici, neurologiji, ortopediji i radiologiji, dopunjen satima kiropraktičkih tehnika, nutricionizmom i ostalim stručnim predmetima povezanim s kiropraktičkom praksom, a to su: kiropraktička dijagnoza, korektivne tehnike i kiropraktička filozofija. Nakon diplomiranja potrebno je položiti državni ispit da bi se dobila licenca s kojom se stječe pravo na rad.

Vrh stranice

Boli li tretman?

Apsolutno ne. Kiropraktika pozitivno utječe na zdravlje te je dokazana efikasna i bezbolna tehnika koja se primjenjuje ovisno o problemu, pacijentovim potrebama, dobi i spolu. Zapravo se pacijenti osjećaju vrlo ugodno za vrijeme samog tretmana. Na tretmane mogu ići svi, od djece do osoba starije dobi, a ti su tretmani nježni, ugodni i bezbolni, pa mnogi pacijenti osjete olakšanje već nakon prvog dolaska. Čak i bebe mogu početi s tretmanima odmah nakon rođenja.

Trebam li ići kod kiropraktičara do kraja života?

Briga o leđima, kao o zubima i zdravlju općenito, trebala bi biti trajna i kontinuirana. Naš savjet je da se nakon oporavka nastavite brinuti za svoja leđa, te da preventivnim tretmanima i vježbama održavate postojeće dobro stanje.

Što kiropraktičari misle o tabletama i operacijama?

Tablete i operacije mogu biti pravi odgovor jedino ako smo se rodili sa manjkom kemikalija (koje se nalaze u tableti) ili sa viškom dijelova tijela. Ne zaboravite da vaše tijelo ima ogromnu sposobnost samoiscjeljenja, te je ponekad potrebna minimalna intervencija da se uspostavi bolja funkcija. No, ponekad je prekasno da se tijelo izliječi prirodnim metodama i u tim slučajevima su potrebne invazivne metode o čemu će vas savjetovati vaš doktor kiropraktike.

Stara uzrečica “uzmi tabletu i bit će bolje” mentalno predstavlja najveći zdravstveni problem s kojim smo mi danas suočeni. Usađeno nam je mišljenje da trebamo uzeti tabletu, da nam nos prestane curiti, da nam se smanji temperatura, i da ćemo uz pomoć lijekova biti zdravi, vitki, i jaki. To je nažalost zabluda s kojom smo mi danas suočeni. Mi nismo naučeni da se brinemo o svom zdravlju dok smo zdravi već isključivo onda kada to nismo.

“Zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan samo jednu.”

 

Vrh stranice

Kiropraktika uspješno pomaže kod:

 • Migrena
 • Glavobolja
 • Bol u vratu i leđima
 • Trnci u rukama i nogama
 • Sportske ozljede
 • Discopatija
 • Bol u vilici
 • Vrtoglavica

Tegobe za koje je manje poznato da je kiropraktika efikasna:

 • Dječije alergije
 • Upale ušiju
 • Skolioza
 • Astma
 • Noćno mokrenje kod djece
 • Nesanica
 • Nervoza
 • Tegoba u probavnom sustavu
 • Gubitak ravnoteže

Bez obzira na tegobu ili simptom, cilj kiropraktičkog tretmana je otkriti i korigirati vertebralne subluksacije, te na taj način potaknuti vašu prirodno urođenu sposobnost samoiscjeljenja. Vaše tijelo ima urođenu inteligenciju i samo ono ima sposobnost izliječenja. Dizajnirani smo da budemo zdravi, i čim se otklone faktori koji narušavaju naše zdravlje, naše tijelo se samo liječi.

Vrh stranice